Ceny eshopů klesly až o 90 %. Vlastní eshop se stal v krizi oblíbeným přivýdělkem Čechů [Tisková zpráva, 23. 11. 2011]

Ostrava 23. listopadu - Provoz internetového obchodu se stává oblíbeným přivýdělkem. Dodavatelé eshop systémů vycházejí vstříc poptávce a provozovat vlastní eshop je čím dál levnější. Ceny platforem v posledním roce razantně klesly, některé až o 90 %. Měsíční platba za eshop je nižší než obvyklé účty za telefon.

FastCentrik, oblíbený eshop systém vyvinutý ostravskou firmou NetDirect s.r.o. změnil cenovou politiku. Nově existují 3 varianty eshopu, přičemž nejlevnější stojí 290 Kč měsíčně, což představuje pokles o 87,3 % oproti původnímu stavu. Firma tak reaguje na změny v poptávce, které přináší předzvěst ekonomické krize. Roste totiž počet lidí, kteří zakládají eshop jako přivýdělek při svém zaměstnání s cílem posílit finanční nezávislost a získat alternativu pro případ ztráty zaměstnání či výpadku příjmů.

Celých 65 % uživatelů systému FastCentrik provozuje eshop jako přivýdělek a převaha této skupiny stále posiluje. Většinou jde o zaměstnance, významné procento ale tvoří i studenti a lidé na rodičovské dovolené. Z průzkumů vyplývá, že jejich rozhodování o startu podnikání ovlivňují 2 klíčové faktory: výše vstupních nákladů a míra podnikatelského rizika. Před odkupem licence upřednostňují levný měsíční pronájem, který lze kdykoliv ukončit.

„Původní zaměření na velké firmy a sofistikované, drahé eshopy jsme v předvečer ekonomické krize rozšířili, když jsme na konci roku 2008 uvedli na trh systém FastCentrik za 2 290 Kč měsíčně. Tento tah rozmnožil portfolio zákazníků a pomohl NetDirectu hladce překlenout období hospodářské stagnace,“ uvádí jednatel NetDirectu Ing. Jan Svoboda. „Z podobného důvodu přistupujeme ke změně cenové politiky. Riziko krize vede mnoho lidí k hledání záložních plánů a zakládání eshopů. Chtějí ale minimalizovat riziko a náklady, alespoň zpočátku. Reagujeme na poptávku a měníme FastCentrik na eshop opravdu pro každého.“

3 varianty FastCentriku se liší jak rozsahem funkcí, tak cenou, která začíná na 290 Kč za měsíc u varianty BRONZE. Pokročilejší variantu systému FastCentrik SILVER lze pořídit za 990 Kč za měsíc. Nejvyšší varianta GOLD, vybavená velkorysou paletou funkcí včetně napojení na dodavatele, stojí měsíčně 2 290 Kč.

Bc. Simona Čejková
e-mail: simona.cejkova@netdirect.cz

Společnost NetDirect s.r.o. patří mezi nejvýznamnější dodavatele e-business aplikací na českém trhu a od roku 2011 je součástí společnosti Allegro Group. Firma se orientuje na tvorbu systémů pro internetové obchody a redakčních systémů pro www prezentace. NetDirect staví řešení na vlastních produktech ShopCentrik® – profesionální internetový obchod na míru, FastCentrik® – velký e-shop za malé peníze do 24 hodin, určený pro segment menších firem a živnostníků, a MediaCentrik® – tvorba www stránek, portálů a CMS.